FORGOT YOUR DETAILS?

JeugdOrkestenFestival 2018

Editie #48

Leeuwarden
30 juni 2018

Foto's en de opgenomen video's (met jury commentaar) kunt u bekijken op:

- Foto's JOF 2018

- Video's JOF 2018

 

Pro junior uit Gerkesklooster/Stroobos en Schoolorkest Willem Lodewijk uit Groningen winnen 48ste JeugdOrkestenFestival.

Op zaterdag 30 juni zijn Pro junior uit Gerkesklooster/Stroobos en Schoolorkest Willem Lodewijk uit Groningen de winnaars geworden van het
48ste JeugdOrkestenFestival! Een festival voor jeugdorkesten met maar liefst 16 deelnemers verdeeld over een beginners en gevorderden groep.

Na het grote succes van vorig jaar, waarbij het JeugdOrkestenFestival samenwerkte met CityProms Leeuwarden, is dit jaar deze samenwerking voortgezet.
Daarbij werd het JeugdOrkestenFestival dit jaar een bijzondere editie.

Internationaal

In het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018) werden internationale gasten uitgenodigd. De top Engelse jeugdbrassband Youth Brass 2000 is daarom 4 dagen in Leeuwarden geweest en heeft optredens verzorgd op onder meer het Waagplein, Hofplein en uiteraard bij het JeugdOrkestenFestival in de Harmonie. Het daverende slotoptreden op het LC-Podium van CityProms voorafgaand aan de prijsuitreiking was hierbij het hoogtepunt.

Naast Youth Brass 2000 waren in samenwerking met CityProms internationale topsolisten te gast namelijk Omar Tomasoni en David Thornton. Zij gaven diverse optredens samen met onder meer Youth Brass 2000 in de Harmonie.

Jury

De vakkundige jury bestond dit jaar uit Anne van der Sluis en Cathy Fountain (Engeland). Zij waren verheugd over de optredens en het enthousiasme van de jeugd. ‘Ik heb in het bijzonder genoten van vooral de kleine groepen, in Engeland doen alleen complete orkesten mee. Een geweldige stimulans voor de jeugd’ aldus Cathy Fountain.

De jurering was vernieuwd dit jaar; geen uitgebreide geschreven jury commentaar maar direct live commentaar van de jury backstage. Het live jury commentaar werd door middel van videoschermen getoond in de zaal en foyer. Vooral de interactie tussen de jeugdleden en de jury was hierdoor zeer laagdrempelig en motiverend.

Festival

Dit jaar was de belangstelling met 16 deelnemende orkesten en een wachtlijst overweldigend te noemen. De uitdaging van de organisatie om een Europees land als thema te kiezen voor de muziek en aankleding werd door alle orkesten creatief ingevuld.

Te winnen vielen de prijzen voor het orkest met de meeste punten maar ook een solisten prijs en de jaarlijkse Folkert Fennema prijs voor het meest veelbelovend optreden.

Met als top afsluiting een galaconcert van Youth Brass 2000 met topsolisten Omar Tomasoni en David Thornton!

 

Uitslagen JeugdOrkestenFestival 2018:

Categorie ‘Beginners’

1. Pro junior - Gerkesklooster/Stroobos
2. Koperkids – Grou
3. Band4U(th) – Hijum

Solistenprijs ‘Beginners’
Lysanne Faber - Pro junior

Folkert Fennemaprijs 2018 ‘Beginners’
Koperkids – Grou

Categorie ‘Gevorderden’

1. Schoolorkest Willem Lodewijk – Groningen
2. Advendo – Franeker
3. Brassband Hosannah-B - Leeuwarden

Solistenprijs
Derk van Wageningen - Schoolorkest Willem Lodewijk

Folkert Fennemaprijs 2018 ‘Gevorderden’
Schoolorkest Willem Lodewijk

 

TOP