FORGOT YOUR DETAILS?

Historie

Het JOF, al sinds 1967 een succes!

Het Jeugdorkestenfestival (JOF) kent een rijke historie en heeft zich in de loop van de jaren steeds weten te vernieuwen. Hieronder een impressie van de laatste edities.

1967
Het festival werd in 1967 voor het eerst georganiseerd door Brassband Hosannah. De initiator was Folkert Fennema sr.

2012
In 2012 werd het festival zodanig groot, dat er werd verhuisd naar de Fenixkerk in Leeuwarden. Juryleden Siemen Hoekstra en Jappie Kuipers wezen Schoolorkest Beyers Naude aan als winnaar.

2013
Editie 2013 werd gehouden in de Montessori High School in Leeuwarden. Weer meer deelnemers en nu verdeeld in twee groepen. Winnaar ‘kleine orkesten’ werd Pro Rege Heerenveen, winnaar ‘grote orkesten’ werd Hosannah-B uit Leeuwarden.

2014 en 2015
In 2014 en 2015 werd een samenwerking aangegaan met Keunstwurk, Yamaha en de Friese Poort. Het festival werd ook gehouden in de Friese Poort, locatie Wilaarderburen. Door de samenwerking was er naast het festival ook een nevenprogramma met workshops zoals de blazersklas van Yamaha, maar ook Djembee lessen van de Friese Poort. Keunstwurk was er met verschillende demonstraties en open repetities. Dit jaar kregen we voor het eerst deelnemers in de categorie beginners en gevorderden. Ook werd voor het eerst de Folkert Fennemaprijs uitgereikt, als eerbetoon aan de oprichter van het festival.

2016
In 2016 werd voor het eerst een samenwerking aangegaan met CityProms. Als gevolg hiervan is de locatie van het Jeugdorkestenfestival verplaatst naar Stadsschouwburg De Harmonie en het Wilhelminaplein in Leeuwarden. De deelnemende orkesten kunnen met deze prachtige locaties nog beter proeven aan het ‘grote’ concoursgevoel.

2023

In 2022 is de samenwerking met CityProms beëindigd. Het JOF organiseert sinds 2023 zelfstandig het festival in de Harmonie in Leeuwarden.

 

TOP